Over kleine en grote gokkers

De laatste tijd gaat het in het nieuws vaak over bankiers en speculanten die door verkeerd te gokken onze economie geruïneerd hebben. Maar feitelijk zijn zij op dit moment eigenlijk maar de kleine gokkers. De schade die ze aangericht hebben is door ons allemaal gezamenlijk nog op te vangen geweest, zij het met heel veel moeite. Een jarenlange economische gure tegenwind is wat we er allemaal de komende jaren van zullen merken. Voor sommigen onder ons ronduit dramatisch, voor velen vervelend en voor sommigen eigenlijk niet echt merkbaar.

Heel anders wordt dat met de schade die de grote gokkers aanrichten. Zij gokken erop dat meer dan 95% van de wetenschappers het bij het verkeerde eind hebben en dat het uiteindelijk echt wel mee zal vallen met die klimaatverandering. Het harde feit dat de tien warmste jaren ooit gemeten in de laatste 15 jaar vallen zegt hen niet zoveel. Dat kan volgens hen best toeval zijn. Net zoiets als dat je met een dobbelsteen ook wel eens een paar keer achter elkaar een 1 of juist een 6 kunt gooien. Zegt hen allemaal niet zoveel. En daarbij, een paar graden warmer, dat is toch juist heerlijk?

Toch moeten we juist hen de grote gokkers noemen. Wat zij inzetten is namelijk niets minder dan de toekomst van de leefbaarheid van onze planeet. Voor mensen, dan. Leven zal er altijd wel blijven, op deze aarde. Maar de wetenschap laat ons helaas zien dat een temperatuurstijging van 6 graden of meer een wereld oplevert waar maar weinig mensen op zullen overleven. Doorgaan op de huidige weg levert ons volautomatisch die 6 graden temperatuurstijging op. Om de temperatuur minder te laten stijgen, zijn drastische maatregelen nodig. De stijging beperken tot slechts 2 graden is nu al eigenlijk niet meer haalbaar. Komt de gemiddelde temperatuurstijging daarboven, dan zorgen natuurlijke feedbackmechanismen voor een verdergaande opwarming tot minstens die gevreesde 6 graden. Met alle vreselijke gevolgen voor de generaties die na ons komen.

Daarom lijkt het mij goed om vooral politici die hun ogen sluiten voor deze realiteit – en helaas lijkt ongeveer het hele huidige kabinet daartoe te behoren – voortaan aan te duiden met de term “de grote gokkers”. Zij zijn het immers die een hele grote gok nemen met onze toekomst. Een gok waarbij we wanneer het er fout mee afloopt geen enkele mogelijkheid meer zullen hebben de verwoestende effecten ongedaan te maken.

Dit bericht is geplaatst in Klimaatverandering, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *